Decká prázdninujú na univerzite

06.07.2009 Prešov

Dnes začal druhý ročník Prešovskej detskej univerzity.
Zvedavci z 1. – 8. ročníkov základných škôl, ktorí sa na zaujímavé letné štúdium prihlásili, absolvujú počas tohto týždňa prednášky a tvorivé hodiny s vysokoškolskými pedagógmi, umelcami a remeselníkmi. Štúdium bude ukončené slávnostnou promóciou, kedy mladým študentom rektor univerzity udelí titul „bakalárček“ a „magisterček“.

O bleskoch, japončine či zubnom kaze, výrobe košíkov, paličkovanej čipke, animovanom filme, podmorskom svete, historických osobnostiach Prešova ale aj o zaujímavostiach z oblasti matematiky sa dozvedia počas tohto týždňa najmladší poslucháči Prešovskej univerzity. Dnes ráno si v aule do indexov zapísali prednášky a tvorivé semináre, ktorými ich počas nasledujúcich dní prevedú fundovaní pedagógovia. Svoj päťdňový študijný pobyt na univerzite začnú študenti spoločne slávnostnou imatrikuláciou, pričom im budú odovzdané tričká, šiltovky s logom univerzity a indexy, do ktorých si zapíšu ponúknutý študijný program pre „bakalárčekov“ alebo „magisterčekov“, rovnomerne rozvrhnutý na každý deň od 8:00 do 16:00 hod.

Týždenný zábavno-vzdelávací program organizuje Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania Prešovskej univerzity v Prešove spolu s Kabinetom výskumu detskej reči a kultúry Pedagogickej fakulty, v spolupráci s ostatnými fakultami PU. „Špecifikom študijného programu PDU je aj to, že na prednášky nadväzujú semináre - tvorivé dielne, ktorých lektormi budú okrem vysokoškolských učiteľov aj umelci, vynálezcovia, ľudoví remeselníci či mediálne celebrity, “ hovorí Mgr. Adela Mitrová, PhD. , koordinátorka projektu. Prednášky malí vysokoškoláci absolvujú spoločne, pracovné dielne prebehnú v študijných skupinách, ktoré organizačne zabezpečia študenti Pedagogickej fakulty PU. Na záver svojho pobytu deti vypracujú „bakalárčekovskú“, resp. „magisterčekovskú“ prácu a na slávnostnej promócii im rektor PU, prof. RNDr. René Matlovič, PhD. , odovzdá diplom a udelí titul „bakalárček“, resp. „magisterček“.

Autor: Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región